Painonpudotuksen harhaluuloja

Nämä harhaluulot häiritsevät painonpudotusta

Painon pudotusta häiritsevät usein väärät uskomukset ja väitteet. Laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa ottaa kantaa yleisimpiin harhaluuloihin.

1 Liikkuja voi syödä mitä vaan

Painonhallinta perustuu päivittäiseen energian saantiin ja kulutukseen. Liikunta tukee painonhallintaa, mutta sen ohella tarvitaan ruokaremonttia.

Liikunnan lisääminen ei yksin riitä painonhallintaan. Jokaisen painonpudottajan on hyvä tietää, mikä on oma päivittäinen energiantarve, ja mitä se tarkoittaa käytännössä ruoan määrässä.

Monella saattaa olla se käsitys, että jos käy viisi kertaa viikossa spinningissä tai muussa kuntoliikunnassa, niin voi syödä mitä vaan.

Totuus on, että tunnin aikana kuluttaa noin 500 kaloria, ja sen voi syödä takaisin helposti vaikka viidessä minuutissa. Muutamasta voileivästä tai sadasta grammasta suklaata saa kalorit takaisin.

2 Vain tarkalla dieetillä voi laihtua

Laihduttaja ei tarvitse erillistä dieettiä, vaan tavallinen perusruokavalio sopii hyvin.

Tämä ajatus on laihdutus-lihomis-kierteen ydin. Tiukalla kurilla laihduttaja pudottaa kiloja, mutta pidempi muutos tulee pieniä valintoja tekemällä. Yksi tällainen valinta on säännöllinen ateriarytmi. Painon pudottua se myös pysyy paremmin matalammalla tasolla.

3 Painonpudottaminen edellyttää tiettyjen ruoka-aineiden
välttämistä

Painonpudottajan kannattaa välttää runsaasti energiaa sisältäviä ruoka-aineita. Mikään ruoka-aine ei kuitenkaan ole ehdottomasti kielletty.

Ennen rasvoja vältettiin paljon, nyt saman asian ajaa hiilihydraattien välttely. Laihduttajasta saattaa tuntua helpolta ratkaisulta tukeutua ruokavalioon, jossa jokin ainesosa on kielletty. Laihduttajan kannattaa syödä ruokia, joiden kylläisyysvaikutus on suuri ja energiavaikutus pieni.

4 Ruoka-ajoilla ei ole väliä

Periaatteessa näin on, sillä päivittäin ruoasta saatava energiamäärä ratkaisee. Jotta nälän tunne pysyisi hallinnassa, kannattaa säännöllisistä ruoka-ajoista pitää kiinni. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan. Paino putoaa, kun syö vähemmän kuin kuluttaa.

Tutkimuksien mukaan pysyvän painonpudotuksen selittävä tekijä on säännöllinen ateriarytmi. Se tarkoittaa ruokaa noin 3-4 tunnin välein. Myös aamupalan merkitys korostui tutkimuksissa. Kokonaisenergiamäärä ratkaisee, mutta säännöllinen ruokailu on pysyvän painonpudotuksen kannalta se ydinjuttu, jolloin aineenvaihduntakin pysyy käynnissä.
Pauliina Jokinen