5.2.2013 Aamuset tsemppaajaryhmän kuntotestauspäivä

Timo Mikola on kipeä ja treenari Kaitsu passittaa miehen laulukuoroon
Timo Mikola on kipeä ja treenari Kaitsu passittaa miehen laulukuoroon

Tsemppajien peruskuntotestaus suoritettiin Turun Urheiluhallissa, ja siellä vierähtikin neljätuntia nopeasti. Timo Mikolan kurkku oli kipeä ja päätä särki, joten tsemppari Kai Kiviranta raakasi miehen ulos testauksista. ”Sairaana ei kannata koskaan urheilla, tervehtyminen vain pidentyy koska kroppa joutuu koville” Timo oli kuitenkin katsomossa kannustamassa. Kolme muuta osallistujaa jänisti, kuka mistäkin syystä.

Ensimmäisenä oli ohjelmassa UKK-kävelytesti. Tätä kävelytestiä käyttävät perusterveyshuolto sekä lähes kaikki kansanterveysjärjestöt, kuntien liikuntatoimet sekä liikuntajärjestöt terveysliikunnan edistämisessä sekä terveysliikunnan palvelutoiminnassa. UKK-kävelytesti kehitettiin erityisesti hengitys-, ja verenkiertoelimistön kunnon ja sitä osoittavan maksimaalisen aerobisen tehon arvioimiseen. Testi antaa myös osviittaa tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvystä.

Kati UKK-kävelytestillä, vauhti on niin kovaa että kuvakin on epätarkka
Kati UKK-kävelytestillä, vauhti on niin kovaa että kuvakin on epätarkka

UKK-kävelytestissä kävellään kaksi kilometriä niin nopeaan tasaiseen tahtiin kuin mahdollista. Välittömästi maaliin saavuttua mitataan kävelijän pulssi. Monimutkaisten laskukaavojen, joihin vaikuttavat mm. ikä, painoindeksi,matkaan kulunut aika ja syke, lasketaan aerobinen kuntotaso ja katsotaan mihin se asettuu testattavan omassa ikäryhmässä.

Aamusten tsemppaajat-ryhmässä ei aivan rapakuntoisia jäseniä ollutkaan. Kimmo oli ainoa, jonka aerobiset testitulokset olivat hieman keskiarvojen alapuolella ja paras aerobinen kunto oli Susanna Erwellä joka oli keskitasoisen ja keskitasoa hieman paremman kunnon taitekohdassa. Kati ja Mari olivat ikäryhmiensä keskitasoa. Tsemppari Kaitsu oli osallistujien aerobisesta kunnosta jopa ihmeissään, koska kaikki muut paitsi Susanna ovat polttaneet kymmeniä vuosia. Katin ja Marin kuntoa on pitänyt ehkä yllä myös keskimääräistä fyysisempi työ

Kimmolla kului aikaa kahteen kilometriin 16 minuuttia ja 4 sekuntia pulssin ollessa lopussa 167 lyöntiä minuutissa. Tsemppaaja Kai Kiviranta ihmetteli sykkeen nopeutta. Tämä tiputtikin Kimmon aerobisen kunnon hieman keskimääräistä matalammaksi.

Kati Ståhstedt kulutti matkaan aikaa 19 minuuttia ja 27 sekuntia ja sydämen syketiheys taipaleen lopussa oli matala, vain 102 lyöntiä minuutissa. Katin syke pysyi yllättävän matalana, Kaitsu pohtikin oliko vauhtia ollut rutistettu aivan huippuunsa.

Susanna Erwen matka kesti 16 minuuttia ja 50 sekuntia sykkeen ollessa lopussa 168. Nopeutta riitti mutta myös Susannan syke nousi korkeaksi.

Mari kulutti matkaan aikaa 18 minuuttia ja 10 sekuntia sykkeen noustessa 129 lyöntiin minuutissa. Kelvollista keskitasoa siis.

Vatsalihastestissä Kati. Kaitsu valvoo oikeaoppista suoritustapaa
Vatsalihastestissä Kati. Kaitsu valvoo oikeaoppista suoritustapaa

Seuraavana vuorossa oli lihaskuntotestejä. Näissä mitattiin selkä- ja vatsalihasten staattista voimaa sekä kestävyyttä, jalkalihaksia sekä yläraajojen kestovoimaa erilaisin testein. Testien suorittamista valvoi jälleen Kai Kiviranta ja suorituksissa oli tärkeää suorituksen oikeaoppisuus ja liikkeen puhtaus. Suoritus hylättiin välittömästi mikäli se ei ollut oikeaoppinen.

Näistä testeistä tuli yllätyksiä tsemppari Kivirannallekin. Aamusten tsemppaajat-joukosta ei löytynyt ainoatakaan lihaskunnoltaan keskitasoa huonompaa jäsentä. Testitulokset pisteytetään ja eri kuntotasoja on viisi, kolmonen kuvaa keskimääräistä kuntoa.

Kati Ståhstedtin selkälihakset olivat staattisessa testissä erittäin hyvässä viitostason kunnossa, samoin Susanna Erwen joka ainoana jaksoi kannatella itseään 4 minuuttia. Marin ja Kimmonkin selkälihaksisto oli keskimääräistä paremmassa nelostasossa.

Vatsalihasten toistotestissä nappasi Susanna ykkössijan taas parhaalla mahdollisella vitostason toistomäärällä. Katin ja Kimmonkin vatsalihakset olivat kohtuullisessa kuosissa nelostason toistomäärillä ja Marillakin vatsalihakset olivat kolmosen keskitason suorituskunnossa. Vatsalihastestit suoritettiin Kaitsun tarkassa valvonnassa ja toteutustapa on hieman erilainen ja vaativampi kuin tavallisissa vatsataitoissa.

Jalkalihasten kuntoa mitataan toistokyykistyksellä. Kyykistetään tasaisessa tahdissa siten, että reisi on lattiatason suuntaisena, eli todella alas asti ja toistot jatkuvat katkeamattomasti. Kimmo ei voinut testiä suorittaa koska hänen vasemman polvensa ristiside aiheutti kovaa kipua. Tässä testissä Mari oli kestävin ja kovakuntoisin 50 toiston vitostason suorituksella. Susannakin hyvää nelostasoa 32 toistokerralla ja Katikin keskitasoa 23 toistolla.

Kuntotestin tulosten arviointia
Kuntotestin tulosten arviointia

Yläraajojen nostotestissä nostetaan käsipainoja oikealla tavalla olkapäät eteen osoittaen vuoronperään olkapään tasolta ylös suorille käsille, naiset kahdella viiden kilon painolla ja miehet kymmenen kilon painoilla. Kimmo ja Kati saivat toistoja keskimääräisen kolmostason tulokseen oikeuttavan määrän, eli keskivertoa kumpikin. Susanna joukon hoikimpana ja pienimpänä jäi tässä suorituksessa hännille, toistomäärä hänellä oli hieman keskivertoa vähäisempi, Kai Kiviranta alkoikin heti suunnitella Susannalle käsitreenejä. Mari maalaa huoneistoja työkseen ja sen kyllä huomasi. Hän kertoi maalaavansa paljon kattoja kädet ylöspäin. Toistoja Mari teki täydet vaadittavat ja olisi tehnyt paljon ylikin, käsi- ja olkavarren lihakset ovat Marilla erittäin hyvässä kunnossa.

Seuraavaksi vuorossa onkin harjoitusohjelmien teko joukon jäsenille, yhteisiä harjotteita tulee kaikille mutta jokaisen ongelmakohtaan paneudutaan kohdistamalla määrättyjä harjotteita osallistujien heikompiin kohtiin.

Aamuset tsemppaajia tsemppari Kivirannan ohjeistuksessa
Aamuset tsemppaajia tsemppari Kivirannan ohjeistuksessa

Yhteenvetona tsemppari Kai Kiviranta kuitenkin totesi joukon olevan hieman paremmassa kunnossa kuin hän alussa ajatteli. Kukaan ei kuitenkaan ollut keskitasoa paremmassa kunnossa aerobisella tasolla, joten peruskunnon ja kehonhallinnan monipuoliseen harjoittamiseen tullaan keskittymään ensimmäiset kuusi viikkoa.