Sauvakävely

Sauvakävele, vaikka nolottaisikin

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan sauvakävely on hyvä liikuntamuoto siinä missä kuntosaliharjoittelukin. Molemmat liikuntamuodot vähensivät yhtä lailla metabolisen oireyhtymän syntyyn liittyvän chemeriinin pitoisuutta miehillä, joilla on heikentynyt glukoosin säätely.

Chemeriini on vastikään tunnistettu rasvakudoksesta erittyvä yhdiste, joka osallistuu rasvasolujen muodostumisen säätelyyn ja tulehdusreaktioon. Sen pitoisuus nousee potilailla, joilla on todettu ei-alkoholiperäinen rasvamaksa. Rasvamaksa on länsimainen elintasosairaus, joka lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Positiiviset tulokset saavutettiin sauvakävelemällä reilut kaksi tuntia viikossa kolmen kuukauden ajan.

Sauvakävely vaikuttaa positiivisesti myös aerobiseen suorituskykyyn ja kehon koostumukseen sekä laskee sydäntautien riskistä kertovien kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuutta.

Paljon tehokkaampaa kuin kävely

Tutkimukseen osallistuneet olivat 40–65-vuotiaita liikapainoisia miehiä, joilla todettiin heikentynyt paastosokeri tai sokerinsieto tai molemmat.

Tutkittavat satunnaistettiin kolmeen tutkimusryhmään: 49 miestä kuntosaliryhmään, 48 sauvakävelyryhmään ja 47 vertailuryhmään. Osallistujat harjoittelivat kolme kertaa viikossa tunnin ajan nousujohtoisesti 12 viikon tutkimusjakson. Vertailuryhmää pyydettiin olemaan muuttamatta elintapojaan.

Tutkijoiden mukaan säännöllinen sauvakävely on erinomainen tapa kohottaa kestävyyskuntoa. Sauvakävely soveltuu myös hyvin painonhallinnan tueksi ja kuluttaa kaloreita enemmän kuin kävely, mutta ei tunnu sen rasittavammalta, vaikka syke ja hapenkulutus ovatkin korkeampia kuin kävellessä.