Ravinto ja terveys

Syömisellä voi vaikuttaa paljon omaan vointiin. Moni meistä kuvittelee syövänsä terveellisesti, mutta olo ei silti kohennu.

Olisiko ruokavaliossa ja syömistottumuksissa silti jotakin korjattavaa? Discovery.com -sivusto listasi 10 kysymystä, joiden avulla voit testata heti, olisiko sinulla tarvetta oikaista kurssia vielä hieman lisää.

1. Kuinka paljon kasviksia ja hedelmiä syöt päivässä?

Kasvikset ja hedelmät ovat terveellisen ruokavalion perusta. Niitä täytyisikin sisällyttää ruokavalioon enemmän kuin muita ruoka-aineita. Kasviksia tulisi sisällyttää joka aterialle, ja mielellään enemmän kuin muuta ruokaa. Pyri 8-9 annokseen kasviksia päivässä. Pidä mielessä myös helppo muistisääntö: kuusi kourallista kasviksia päivässä.

2. Syötkö lihaa?

Liha on proteiininsa puolesta hyvä ravinnonlähde, mutta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaista lihaa ja miten paljon sitä syö. Rasvainen, käsitelty liha, kuten pekoni ei ole hyväksi terveydelle. Vaihda liha kevyempään, kuten kanaan tai kalaan. Silloin tällöin kunnon pihvi ei ketään kaada, kunhan punaisen lihan kova kulutus ei ole jokapäiväistä.

3. Paljonko käytät kofeiinia?

Sopiva määrä kofeiinia on hyväksi. Kahvipavut sisältävät luontaisia ainesosia, jotka voivat ehkäistä sairauksia. Liiallinen kofeiininkulutus voi kuitenkin vesittää terveysedut. Runsas kofeiinin käyttö voi saada aikaan nestehukkaa, sekä aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Sopiva määrä kahvia on pari kupillista päivässä.

4. Millaisia viljoja käytät?

Täysjyvävilja on paras vaihtoehto viljoissa. Viljoja olisi hyvä saada kuusi annosta päivässä. Sisällytä ruokavalioosi myös papuja, herneitä, kauraa, ohraa, basmatiriisiä ja kvinoaa.

5. Millaista rasvaa käytät?

Rasva on tärkeää keholle. Ilman sitä aivot eivät toimi, emmekä saa riittävästi energiaa. Sillä on kuitenkin suuri merkitys, millaista rasvaa ruokavalio sisältää. Kovaa rasvaa on hyvä välttää, mutta esimerkiksi oliiviöljy, kookosöljy ja omega 3 on hyväksi

6. Miten kulutat sokeria?

Sokeri on tärkeää, mutta siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota, miten sitä käyttää. Sokeri nostaa verensokeria ja virkistää, mutta verensokeri voi romahtaa sen jälkeen taas alas. Ruskea sokeri on terveellisempää kuin valkoinen sokeri.

7. Miten suolesi toimii?

Suolen tyhjentyminen kerran päivässä olisi tarpeen. Jos et pääse siihen tahtiin, ruokavaliossasi on luultavasti korjattavaa. Jos sinua ummettaa, saatat kärsiä nestehukasta, saada liian vähän kuitua ruokavaliostasi, tai saat liikaa maitotuotteita.

8. Miten käytät alkoholia?

Alkoholin kanssa on hyvä olla tarkkana. Yksi annos alkoholia päivässä on vielä riskirajan alapuolella, mutta juuri enempää ei kannata hörppiä. Punaviini sisältää terveydelle edullisia ainesosia, mutta vain kohtuullisesti nautittuna.

9. Saatko tarpeeksi omegaa?

Omega 3 -rasvahappoja saa esimerkiksi kalasta ja avokadosta. Omega 3 on tärkeää ruokavaliossa, joten jos sitä ei tule tarpeeksi ruuasta, olisi hyvä nauttia omegavalmisteita.

10. Saatko tarpeeksi vitamiineja?

Jos ruokavalio ei ole itsessään tarpeeksi monipuolinen, lisää päivittäiseen käyttöön jonkinlainen multivitamiinilisä. Se saattaa tuntua hieman kukkarossasi, mutta vaikuttaa terveyteesi sitä parantavasti. Muista myös luontaiset vitamiinien lähteet, kuten hedelmät ja marjat.