Punajuuri

Punajuurien naatteja kehoitetaan käyttämään joissain resepteissä pinaatin lailla. Lehden haastatteleman Eviran tutkimusprofessori Anja Hallikaisen mukaan liiallista naattien syömistä tulisi kuitenkin välttää niiden suuriien nitraattipitoisuuksien vuoksi. Naattien nitraattipitoisuudet vaihtelevat, eikä niille ole olemassa virallisia enimmäispitoisuuksia

– Punajuuren lehtiä voi laittaa salaattiin muutaman vaikka koristeeksi, mutta en suosittelisi niitä salaatin tai ruuan pääraaka-aineeksi, toteaa Hallikainen Turun Sanomille.

Sama sääntö pätee Hallikaisen mukaan esimerkiksi rucolaan, jossa nitraattipitoisuudet ovat myös usein korkeat.

Punajuurien sisältämät nitraatit muuttuvat elimistössä nitriiteiksi, jotka heikentävät veren hapenottokykyä. Tämän vuoksi punajuuria suositellaan syötäväksi vain keitettynä, jolloin pitoisuudet vähenevät. Korkeimmat nitraattipioisuudet on yleensä punajuuren lehtiosissa. Naateissa saattaa olla myös enemmän torjunta-aineita kuin itse punajuuressa.

Punajuuria käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin

Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita ja vitamiineja. Punajuurissa on paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja.

Punajuuren juurta on käytettyn ennen vanhaa lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten hammas- ja päänsäryn hoitoon. Punajuurella on hoidettu myös flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Punajuuren sisältämän väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa.

Punajuuren sisältämän nitraatin vuoksi sitä ei suositella alle yksivuotiaille lapsille. Hapenottokyvyn heikentymisen lisäksui nitraatti voi synnyttää mahalaukussa syöpää aiheuttavia nitrosoamiineja, mutta kasvisten runsas C-vitamiinipitoisuus estää nitrosoamiinien muodostumista.