Kuntoilumyyttejä

10 kuntoilumyyttiä, jotka kannattaa unohtaa

Kuntoiluun liittyy niin tietoa kuin uskomuksiakin. Näitä treenimyyttejä ei kannata noudattaa!
Kaikkia kuntoiluohjeita ei kannata purematta niellä.

1. Rutistukset ovat paras tapa polttaa vatsarasvaa

Vatsarutistukset lisäävät sekä vatsalihasten voimaa että kestoa. Ne eivät kuitenkaan polta juurikaan kaloreita. Six-packin saa paremmin esille, kun yhdistää vatsalihasliikkeisiin rasvaa polttavaa aerobista liikuntaa, kuten juoksua tai spinningiä.

2. Pitkät lenkit juoksumatolla ovat parasta treeniä

Liikunta ei saa olla yksipuolista. Vaihtele eri lajeja: hölkkää osa treenistä matolla, polje osan ajasta stepperiä ja vietä osa ajasta soutulaitteessa. Vaihtelu motivoi ja aktivoi eri lihasryhmiä.

3. Kuumassa kuntoilu polttaa enemmän kaloreita

Hot-jooga saa hien virtaamaan. Se ei kuitenkaan kuluta enempää energiaa kuin samojen liikkeiden teko tavallisessa huoneenlämmössä. Kulutus syntyy siitä, kun liikutat kehosi painoa painovoimaa vastaan. Painovoiman vastus on yhtä suuri, oli lämpötila mikä tahansa.

4. Hyvä ohjelma koostuu kestävyysliikunnasta ja lihaskuntoharjoittelusta

Ei aivan näin. Kestävyyden ja lihasvoiman lisäksi sinun tulisi harjoitella myös vauhtia, notkeutta ja liikkuvuutta. Mieti, millä alueilla olet heikoin ja lisää niitä ohjelmaasi. Liikkuvuutta voit treenata joogan avulla, intervalliharjoittelu taas lisää vauhtikestävyyttä.

5. Kuntosalilaitteet ovat vapaita painoja turvallisempia

Laitteet on usein suunniteltu keskikokoiselle miehelle, minkä vuoksi pienikokoisen naisen on vaikea saada säädettyä niitä itselleen sopiviksi. Väärin säädetyllä laitteella harjoitteleminen voi johtaa vammoihin ja vaurioihin. Vapailla painoilla harjoittelulla on sen sijaan monia etuja. Se esimerkiksi aktivoi keskivartalon syviä lihaksia, ja kehittää tasapainoa.

6. ”No pain, no gain”

Tätä hokemaa ei kannata ottaa kirjaimellisesti. On eri asia, jos lihakset ovat vähän arat, kuin että ne ovat vammautuneet. Hyvän treenin jälkeen olo voi olla uupunut ja lihakset tuntua raskailta. Mutta niin rankasti ei saa ottaa, että kipu haittaa normaalia elämää.

7. Venyttele ennen treeniä ehkäisee vammat

Lihaksia ei kannata venytellä kylmiltään. Kuntoilu on aina syytä aloittaa alkulämmittelyllä. Tämä parantaa verenkiertoa ja kirjaimellisesti lämmittää lihakset. Venyttely kannattaa jättää kuntoilu-urakan loppuvaiheeseen, kun lihakset ovat lämpimät ja venyvät paremmin.

8. Lihaksia voi pidentää liikunnan avulla

Lihasten pituus riippuu siitä, kuinka pitkiä olemme. Esimerkiksi pilates ja jotkut tanssilliset tunnit voivat tehdä asennosta ryhdikkäämmän ja pidemmän näköisen, mutta ne eivät kasvata pituutta itse lihaksiin.

9. Cross trainerilla kuntoilu ei vahingoita niveliä

Cross trainer -laite on toki juoksua turvallisempi vaihtoehto polville ja nilkoille. Se voi kuitenkin olla vahingollista lonkille. Ongelmia syntyy varsinkin silloin, kun lonkissa on vammoja tai tekonivel. Siksi lonkkavaivoista kärsivien kannattaa valita mieluummin kävely tai pyöräily.

10. Hylkää hiilarit

Jos kuntoilee reippaasti, tarvitsee hiilihydraatteja. Keho käyttää hiilihydraattien energiaa varsinkin kestävyysliikuntaan.

Vinkit listasi Everyday Health -sivusto.