Kananmuna

Kananmunat eivät suurenna riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen, vaikka niitä söisi päivittäin, tuore tutkimus osoittaa. Joillakin kananmunat saattavat jopa pienentää verenvuodosta johtuvien aivohalvausten vaaraa.

Kananmunia pidettiin pitkään haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon mukaan ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan, eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Nyt saadut tulokset vahvistavat näkemystä entisestään.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat meta-analyysiin, jossa yhdistettiin melkein 500 000 potilaan terveystiedot kahdeksasta aikaisemmasta tutkimuksesta.

Vaikka kananmunat todettiin turvallisiksi valtaosalle osallistujista, diabetesta sairastavilla runsas kananmunien syöminen liittyi sepelvaltimotaudin riskiin.

Tutkijat huomauttavat havainnon kuitenkin perustuvan suhteellisen pieneen aineistoon, joten yhteys pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin kananmunia voi varmasti pitää haitallisina diabeetikoille. Myös verenvuodoista johtuvia aivohalvauksia koskevat havainnot kaipaavat lisätutkimusten vahvistuksen.

Tutkimuksesta kertoi Uutispalvelu Duodecim.