31.01.2013 Elämäntaparemontoijat

Kati Ståhlstedtillä, Timo Mikolalla ja Kimmo Terholla on edessään tiukat 12 viikkoa.

Kun Kimmo Terho pyysi Kati Ståhlstedtia ja Timo Mikolaa lähtemään mukaan elämäntapamuutosprojektiin, he suostuivat oitis.

– Suostuin heti. Olen talvisin väsynyt ja ajattelin, että tästä saisin energiaa ja potkua olemiseen, Ståhstedt kertoo.

– Minä kävin terveystarkastuksessa, jossa lääkäri totesi orastavia suomalaisen miehen perussairauksia, Mikola perustelee omia syitään.

Edessä on uuden Terhon ideoiman hyvinvointialan yrityksen Tsemppaajien 12 viikon ryhmäohjelma, jonka aikana pitäisi päästä eroon huonoista elämäntavoista. Tilalle taiotaan ammattilaisten ohjauksessa uusia ja hyviä tapoja, joissa pääpaino on ruokavaliossa ja liikunnassa. Myös Terho itse aikoo osallistua ohjelmaan: häntä ottaa päähän, kun housut kiristävät.

Ståhlstedt tekee työkseen sisustustöitä esimerkiksi laivoille ja kylpylöihin. Se on hiukan kevyempää kuin raskaat metallityöt, mutta silti fyysisesti kuluttavaa. Lisäksi kotona odottaa työpäivien jälkeen oman talon remontti.

– Minä liikun liian vähän. Syön, mitä kaapista löytyy. Kotiruokaa kylläkin, mutta usein yksipuolista ja samoja ruokalajeja. Painoa olisi kiva pudottaa. Ja haluan lopettaa tupakanpolton.

Myös Terho ja Mikola tunnustautuvat hyvän ruuan ystäväksi. Tosin Mikola on ottanut uuden vuoden jälkeen varaslähdön ja saanut painoaan putoamaan kuukaudessa jo kuusi kiloa.

– Työn vuoksi syön paljon ravintoloissa, mutta nyt pyrin valitsemaan kahdesta ruuasta sen kevyemmän vaihtoehdon, hän kertoo.

Projektin alussa kolmikolle tehdään kehonkoostumustesti sekä kuntotesti. Sen jälkeen Tsemppaajien personal trainer ja ravintokonsultti Kai Kiviranta tekee heille kunto-ohjelman ja määrittelee tavoitteet. Terveydenhoitaja Annu Laavainen seuraa, että kaikki sujuu hyvin.

Yhdessä kymmenhenkisen ryhmän kanssa treenataan nelisen kertaa viikossa, mutta liikuntaa pitäisi harrastaa yhteensä kuutena päivänä viikossa ja vähintään tunti kerrallaan. Kiviranta luottaa raakaruuan voimaan.

– Siinä on tallella kaikki, mitä keho tarvitsee, hän perustelee.

– Syömättä ei voi olla. Keho on niin viisas, että se rupeaa varastoimaan ruokaa, jos emme syö riittävän usein. Ne, jotka eivät syö, eivät myöskään laihdu, Laavainen toteaa napakasti.

– Viikonloppuisin ruuan kanssa ei ole ongelmaa ja töihinkin voi viedä omat eväät, Ståhlstedt ennakoi.

Eniten häntä pelottaa se, että projektin aikana pitää mennä avantoon. Hän ei ole koskaan kokeillut avantouintia ja tunnustautuu vilukissaksi. Kivirannan mukaan avantouinti parantaa ääreisverenkiertoa ja palauttaa stressistä – jos vedessä ollaan vähintään 18 sekuntia.

Alkoholia ei 12 viikon aikana saa käyttää lainkaan.

– Se ei tuota ongelmia. Juhlissakin voin hyvin pyytää alkoholittomia juomia, miettii Ståhlstedt.

Mikolalle se on vaikeampaa, sillä hän työskentelee toimitusjohtajana ja joutuu työnsä vuoksi usein tilanteisiin, joissa alkoholin ottaminen on luonnollista.

Tupakanpolttoa kukaan ei ole kieltänyt. Mikola ei polta muutenkaan, mutta Terho ja Ståhlstedt ovat kumpikin päättäneet päästä epäterveellisestä tavasta eroon. Ståhlstedt kuluttaa tupakkaa vajaan askillisen päivässä.

– Olen polttanut 37 vuotta ja lakkoillut vähän väliä viidestä minuutista kahteen kuukauteen, Terho kertoo.

Kukaan kolmikosta ei ole ollut aiemmin mukana muodonmuutos- tai elämäntaparemonttiprojekteissa. Hiukan heitä jännittää, miten projektissa käy.

– Kyllä se hyvin menee, täytyy itse sitoutua tähän, muuten mukaan ei kannata lähteä lainkaan. Jos päätän tehdä jotain vaikka kuukauden, niin pystyn siihen kyllä. Kerran olin viikon sitruunamehupaastolla. Sen jälkeen oli mahtava olo, että vau, pystyn tähän, Ståhlstedt lataa.

Mikola on varovaisempi.

– Uskon, että onnistun vaikka en aina pysykään täysin päätöksissäni, hän arvioi.

Terho luottaa siihen, että heikkoina hetkinä hän voi vaikkapa soittaa jollekin toiselle ryhmäläisistä.

– Vertaistuen kanssa tämä on helpompaa, hän miettii.

Aamuset seuraa Ståhlstedtin, Mikolan ja Terhon elämäntaparemontin etenemistä sekä printtilehdessä että internetissä. Valmennus alkaa 11. helmikuuta, jolloin Aamusten nettisivuilta voi lukea personal trainer Kai Kivirannan ja terveydenhoitaja Annu Laavaisen arviot ryhmäläisten kunnosta ja näille asetettavista tavoitteista.
Aamuset / Suvi Rintakangas