D-vitamiinin yliannostus?

Terveystalon laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa, onko totta vai tarua, että D-vitamiinista voi saada yliannostuksen.

– Totta. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja se varastoituu elimistöön. Aiemmin D-vitamiiniyliannostuksesta varoiteltiin kovasti, mutta nykyään tiedetään, että varsinkin talviaikaan suomalaiset kärsivät D-vitamiinivajeesta. Ruoasta tai auringonvalon välityksellä ei D-vitamiiniyliannostusta voi saada, mutta mega-annokset D-vitamiinivalmistetta voi aiheuttaa ongelmia, Palssa kertoo Voicelle.

Palssa painottaa, että D-vitamiinin yliannostusta ei voi saada ihan vahingossa.

– Kyllä se tarkoittaa silloin ihan kymmenkertaisia määriä suosituksiin nähden säännöllisesti syötynä. Voisin sanoa pienen varoituksen sanan: Jos esimerkiksi pieni lapsi syö D-vitamiinitippoja vaikka koko pullollisen kerralla, niin silloin kannattaa käyttää lapsi lääkärissä, Palssa neuvoo.

Suositusten mukaan pikkulapsille eli alle 5-vuotiaille sekä iäkkäille yli 65-vuotiaille voi antaa 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Aikuisväestölle ja isommille lapsille suositus on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa nosti tänä vuonna aikuisten ja nuorten D-vitamiinin suurimman hyväksyttävän päiväannoksen 50 mikrogrammasta 100 mikrogrammaan.